Plastic Memories

Plastic Memories

14/03/2019 Off By boris

Осемнадесетгодишният Цукаса Мизугаки се проваля в изпитите си за прием в колежа, но след като изважда някои връзки, успява да си намери работа в Корпорацията за изкуствен интелект в Сион. “SAI Corp” е отговорна за създаването на “Giftias” – високо развити андроиди, които са почти неразличими от нормалните хора. Въпреки това, за разлика от хората, “Giftias” има максимален живот 81 820 часа, или около девет години и четири месеца. “Terminal Service One”, станцията, на която е назначена Цукаса, е отговорна за събирането на “Giftias”, които са достигнали датата на изтичане, преди да загубят спомените си и да станат враждебни.

След като се присъединява към “Terminal Service One”, Цукаса си партнира с красивата “Giftia”, наречена Исла. Тя е ветеран на терминалната служба и се смята за най-добрата в извличането на “Giftia“, противно на нейната дребна фигура и спокоен характер. Времето обаче е краткотрайно и Цукаса трябва да се примири с чувствата си към Исла, преди времето й да свърши. Без значение колко някой го желае, нищо не трае вечно.

Както се оказа, “Plastic Memories” се оказа едно от най-подвеждащите анимета, които съм виждал от доста време. За разлика от това, което откриването предлага, в действителност на анимето е най-вече сладка и безгрижна “slice of life” комедия с доста романтика в него. Сега това не означава, че анимето се е оказало лошо в края на краищата, а точно обратното, но никога не е достигнало нивото, което мислех, че би било достигнало в началото. За сметка на това анимациите и озвучението на анимето са великолепни и не мисля че ще намерите по добри.

“Plastic Memories” изведнъж става нещо съвсем различно от това, което първоначално е беше обещано да бъде. Въпреки предпоставката, анимето всъщност не е за извличането на различни “Giftias”, нито за самата корпорация “SAI” или някой от другите хора, които работят там. “Plastic Memories” е аниме за Цукаса и за Исла. Това е всичко. И честно казано, това е съвсем добре само по себе си, защото те съставляват една от най-сладките двойки, които съм виждал от векове, а гледането на тяхната неудобна романтика е изненадващо приятно, независимо колко много я виждате.

Но за много хора това не е нищо повече от пропилен потенциал, защото хладната и интересна предпоставка на самата история е силно пренебрегвана в процеса. За всеки, който иска да види меланхолична история за трагедията да се сбогуваш с близките си и как се справяш с нея … вероятно ще остане разочарован, защото “Plastic Memories” всъщност не се фокусират много на всичко друго, освен в самото начало. Единственият сюжет, който анимето някога наистина подчертава, е самата Исла, тъй като нейният жизнен цикъл, разбира се, също е много ограничен поради това, че е “Giftia”, но за всички останали … не много.

Като цяло, “Plastic Memories” е аниме, на което най-вероятно ще бъде дадено много по-различно впечатление в зависимост от вашите очаквания. Добро ли е това аниме? Да, но това е напълно различно аниме от това, което най-вероятно очаквате, когато започнете да го гледате. Това не го прави лошо аниме само по себе си, но се чувства малко като фалшив маркетинг. Всеки зрител трябва да направи всичко възможно, за да се адаптира към това, което анимето може да предложи.