Ringu (1998)

Ringu (1998)

28/11/2018 Off By ivo

Ако искате да проследите тенденцията на западните кавър-версии на японските филми на ужасите, Ringu е мястото от което трябва да започнете. Базиран на телевизионен филм на ужасите, който е адаптиран от романа на Коджи Сузуки, Ringu се излъчва в Япония през 1998 година. Пет години по-късно той бива преработен за американската публика под името The Ring, който проправя път за последвалите продължения на франчайза.

Ringu започва с две лъчезарни момичета съученички в гимназията, които учат вкъщи. Едното момиче казва на другото (и на публиката) за загадъчна видео касета, която след като бъде гледана, проклина гледащия на смърт в рамките на една седмица след това. За съжаление, другото момиче вече е гледало видеокасетата точно преди една седмица.

Въпреки че Ringu се представя като градска легенда, това е традиционна история за японски призрак. Садако е класически отмъстителен юрей (японски призрак), който плаши жертвите си до смърт. Тя има изградена предистория и вид (дълги, черни коси и бели дрехи), типичен за традиционните юрей. Нейната страховита походка в този филм обаче е повлияна от японски танцов стил, наречен Бутох.

Пола на главния герой се сменя във филмовата адаптация, като протагониста в Ringu е Рейко Асакава, решителна журналистка и самотна майка. Докато се заплита все по-дълбоко в мистериите около прокълнатото видео, тя започва да пренебрегва все повече сина си. Това води до интересна вътрешна борба между работа й и майчинството. Всъщност, в Ringu, борбата за трудното оцеляване на една самотна майка в едно патриархално общество е доста добре представена.

Но отвъд културното въздействие на Ringu и завладяващите социални послания, филмът също заслужава да бъде гледан защото е доста страшен. Ако гледате филма сами късно вечерта на загасени лампи със сигурност ще изпитате ужаса, който създателите искат да предадат на публиката.