Shouwa Genroku Rakugo Shinjuu

Shouwa Genroku Rakugo Shinjuu

09/01/2019 Off By boris

Йотароу е бивш член на якуза, който е излязъл от затвора и е прикован само към едно нещо: вместо да се върне към престъпния живот, младежът се стреми да излезе на сцената на Ракуго, традиционна японска форма на комедиен разказ. Вдъхновен по време на задържането си от представянето на изтъкнатия практикуващ Якумо Юуракутей, той си дава сметка за срещата с този човек, който променя живота му. След като изслуша отчаяния призив на Йотароу за неговото наставничество, Якумо остава без избор, освен да приеме първия си чирак. Докато с нетърпение започва обучението си, Йотароу среща Конацу, млада жена, която е под опека на Якумо, откакто е починал любимият й баща Сукероку Юууракутей, още един изпълнител на Ракуго. Чрез скритата си страст, Йотароу е привлечен от уникалния стил на Ракуго на Сукероку, въпреки изучаването на контрастни техники. Когато виджда това, старите спомени и чувства се връщат на Якумо.

“Shouwa Genroku Rakugo Shinjuu” е история от миналото и настоящето, изобразяваща изкуството на Ракуго, отношенията, които то създава, и живота и сърцата на тези, които са посветени на поддържането на уникалната форма на разказване на истории.

Разбира се, това аниме няма да е привлекателно за всички, тъй като е много фокусирано върху вътрешната динамика на героите и външните страсти, които ги определят. Много от епизодите имат 10-12 минути само с изпълнения на Ракуго, което може да бъде тежко за някой зрители, но изпълненията са от съществено значение, тъй като не са просто излишни допълнения, а характерни точки. И накрая, тъй като не е пълна адаптация, има свободни цели, които трябва да се постигнат, но нито едно от тях не отнема от разказа, който всъщност е представен много добре.

Сега формите на изкуството идват и си отиват, развиват се и се разтварят и водят човечеството да диша със собствената си жизнена сила. “Shouwa Genroku Rakugo Shinjuu” показва тънкостите на този процес през живота на двама мъже, които чрез своето изкуство променят себе си. Те са напомняне за вечността на изкуството (дори ако светът се променя) и тези, които го създават. Така че дори когато шамисен престане да свири, а мрачно осветеният театър стои сам, все още можем да чуем историите за Сукероку и Кику, а Шува Генроку Ракуго Шинджуу е горд да ни направи тази услуга.