Yokohama Kaidashi Kikou

Yokohama Kaidashi Kikou

14/06/2019 Off By boris

Историята се развива в бъдещето на Япония, в което морското равнище се е повишило и наводнило много от крайбрежните райони и планината Фуджи е избухнала в много лош момент. Населението е значително намалено и политическите и технологичните институции са се разпаднали. Местните общности са станали нации и телефонът и телевизията вече не съществуват (въпреки че автоматите за кафе и уличните лампи упорито продължават да работят). Има странни нови животни и растения (като летяща риба и светещи улични светлини).

Останалите хора са приели по-бавен, по-прост начин на живот и разчитат повече един на друг. Наред с човешката популация има и някои интелигентни, хуманоидни роботи. Един от роботите, жена на име Алфа, управлява кафене със същото име в страната извън това, което е останало от Йокохама. Със своя надежден моторен скутер и фотоапарата си тя пътува из района и се сприятелява с хората и роботите, има нови преживявания и наблюдава времето.

Тъй като морето атакува континентите, бавно, но сигурно, човечеството намалява. Телекомуникациите вече не съществуват. Правителството отстъпи място на местната организация. Тихо наблюдавайки този апокалипсис, хората живеят мирно.

Сред многото начини, в които фантастиката изобразява апокалипсис, “мирно” е необичайно. Ние обичаме да мислим, че светът завършва с брутални, драматични и мрачни пътища. Хората ще се борят срещу тяхната съдба неумолимо и други. Но краят на света в тази манга е постепенно, достатъчно бавен, за да даде на човечеството време да приеме съдбата си, да седне и да се наслади на последния час на неговата възраст. Каквото и да се случи, ще умрат много бавно.

През годините “Yokohama Kaidashi Kikou” се радва на малка, но много ентусиазирана фенбаза, от която се гордея да бъда част. Тя е сред най-приятните и запомнящи се истории. За голям брой причини, поради които един преглед не можеше да направи изчерпателен списък, аз се наслаждавах на тази манга изключително и искрено вярвам, че и вие ще го направите.